Je huis verbouwen, hoe pak je dat aan?

Ineens ben je het zat; je wilt het roer gaan omgooien. De tijd is aangebroken om je huis te gaan verbouwen. Echter, hoe pak je dit aan? Er komt natuurlijk best veel kijken bij zo’n verbouwing. Hoe groots je het ook wilt aanpakken, er zijn eigenlijk altijd dezelfde stappen vereist om de renovatie te realiseren. Waar moet je beginnen?


Planning en ontwerp


Uiteraard is het helder op papier zetten wat je precies wilt een vereiste om mee te beginnen. Niet zomaar uitgetekend op een servetje, maar een serieuze en doordachte tekening. Het is ook slim om een lijst te maken met dingen die je zelf kunt doen en dingen die je door een professional moet laten doen. Op die manier kun je namelijk veel geld besparen! Vraag verschillende offertes aan voor de klussen die je niet zelf kunt of wilt doen. Je zult versteld staan van de diversiteit in tarieven. Check ook welke vergunningen je eventueel nodig hebt!

Bepaal hoeveel je kunt uitgeven


Een verbouwing is niet niets en kan veel geld kosten. Om er (vrijwel) zeker van te zijn dat dit niet de spuigaten zal uitlopen, is het verstandig om een budget vast te stellen. Houdt ook rekening met onvoorziene uitgaven tijdens het bepalen van je budget, omdat er altijd wat mis kan gaan of dat je misschien zaken tegenkomt waar je eerder nog niet aan had gedacht. Het is nooit leuk om voor verrassingen te komen te staan, helemaal niet tijdens een verbouwing (behalve wanneer het bijvoorbeeld eerder klaar is dan verwacht). 

Eerst de grote dingen aanpakken


Grote projecten moeten eerst worden gedaan omdat daaropvolgende projecten erdoor worden beïnvloed. Enkele voorbeelden hiervan zijn vervanging, reparatie of het uitbreiden van daken, funderingen die geplaatst moeten worden, een kunststof kozijn en plafondplaten die moeten worden geïnstalleerd, gevelbekleding enzovoorts.

De afwerking


Wanneer al het grote werk gedaan is, kun je jezelf concentreren op het detailwerk en de inrichting. Als je hier zelf niet goed in bent of niet creatief genoeg, kun je overwegen om een woningstylist in te huren. Daarna is het tijd om te genieten van al het verrichte werk!

photo of flat screen television